Reteta unei tabere de succes

Cum faci cateva zeci de copii diferiti si care nu se cunosc intre ei, intr-o saptamana, sa devina prieteni, sa colaboreze ca o echipa de profesionisti in realizarea unui show, sa capete incredere si sa-si depaseasca inhibitiile, sa se descopere sau sa se confirme, dupa caz, iar la sfarsit sa planga pentru ca se termina tabara…?

Raspunsul e simplu: e foarte greu. Dar e frumos.

Ingredinte: o varietate uriasa de varste, caractere, stiluri de viata, preferinte, perceptii.

Context: suta la suta artistic, prietenos, tolerant.

Obstacole de depasit: teama ca vor fi judecati, teama ca nu vor face fata nivelului, teama de competitie, teama ca vor descoperi ca nu pot face parte din aceasta comunitate.

Atuuri: pasiunea pentru arta scenica, dorinta si curiozitatea de a experimenta, disponibilitatea de a raspunde la provocari.

Pasi: in prima seara ne cunoastem si ne cazam. Pentru cei care au mai fost, e minunat. Stiu ca urmeaza o saptamana de munca si distractie, in care vor primi tot pachetul necesar unui moment de scena reusit, se revad cu prietenii de care le-a fost dor timp de un an.

Luni dimineata incep atelierele, iar pentru cei veniti pentru prima data in camp, e momentul revelatiei: chiar se intampla ce ne-a fost promis. Lucram cu profesionisti care ne trateaza ca pe niste colegi, incepe munca in laboratorul spectacolului. Este si momentul indecisilor, care inca nu stiu ce vor sa faca. Si care afla, de multe ori cu surprindere, ca e in regula sa incerci, ca sa vezi cum e si daca intr-adevar iti place. Nimic nu e impus, poti sa pleci de la un atelier la altul, nu ai limita de timp ca sa te decizi si nu e nicio presiune legata de spectacolul final.

Marti, deja se cam stie. Muzica si productia muzicala lucreaza deja la proiecte individuale si de grup, la actorie se “da textul”, la dans se lucreaza secvente de pasi, foto-video zbarnaie prin tabara cu filmari, castinguri si montaje. Ideile incep sa apara, copiii sunt uimiti sa afle ca au voie sa vina cu propuneri si ca acestea sunt dezbatute in echipa, ca ce spune fiecare conteaza, e ascultat, ca de cele mai multe ori ideile lor sunt puse in practica. Printre aplicatii se strecoara notiuni teoretice, in context, auzi peste tot intrebari punctuale. Participantii mai vechi, care stiu raspunsul, sunt incurajati sa devina, pentru moment, profesori.

Miercuri pare ca toata lumea cunoaste pe toata lumea de mult timp. Ajuta la asta si serile de party, pauzele la piscina sau la billiard, frontal comun de la intalnirile cu vedetele, hei- rup-ul comun de la streamingul din fiecare seara, cand numaratoarea inversa dinaintea intrarii in direct pare ca rupe toate barielele si ne da fiori de emotie. Emotia, cand e impartasita, devine cel mai frumos liant al prieteniei.

E ziua cand parintii ne suna, ingrijorati ca nu primesc mai multe telefoane. De obicei, sunt iritati de raspunsul “pai, nu are timp” E greu sa intelegi, daca nu traiesti experienta asta.

Joi e ziua cand vine serpisorul inspiratiei, cum zice Ioana, profa de actorie. Pentru ca au trecut, in mare parte, emotiile, neincrederea si tot ce punea, la inceput, frana creativitatii. Joi explodeaza ideile si e pentru prima data cand copiii aud, din cand in cand, “nu se poate, nu mai e timp”. Unele idei de proiecte trebuie sa ramana pentru seria urmatoare, sau pentru la anul.

E ziua cand Piticu repeta coregrafia pe scena, cand Achi lucreaza cu vocile in studio, cand la actorie incep sa se “ridice” momentele, se fac repetitii tehnice si inca se mai cauta solutii pentru costume si décor. La foto video se finalizeaza filmarile, se lucreaza non stop la editare si grafica.

Vineri, ziua de repetitii generale si de pus la punct detaliile. Solutii de ultim moment. Piticu mai schimba o pozitie sau un pas, pentru ca totul sa fie magnific. Vocile repeta momentele de grup, in studio se fac mixaje finale, foto video mai refac o scena nereusita din prima, apoi dau “render”, actoria rezerva scena pentru snur si generale. E o atmosfera plina de o tensiune placuta, nimeni nu vrea sa se gandeasca la focul de tabara de seara, numit codificat “valea plangerii” Se lasa cu lacrimi in fiecare an.

Si vine si ziua de sambata… Ziua care sublimeaza toate emotiile intr-una singura, mare si frumoasa.

Ziua cand parintii, veniti la fata locului pentru recuperarea artistilor, gasesc niste copii care au crescut.

Ziua cand ii aplaudam pe minioni, care au avut grija de fiecare mica sau mare problema, au stiut in fiecare secunda unde sunt si ce fac copiii lor, au pazit holurile pana noaptea tarziu, au mediat neintelegeri, au sters lacrimi, au taiat carnita la masa, au dat sfaturi adolescentilor, au incurajat, au leganat seara si au zis chiar si “tatal Nostru”. Si, ocazional, au consiliat parintii de acasa.

Doru, cu un simt al realitatii minunat, cu mult suflet sub aparenta unui tip destul de sever, cu toporu’, cu motoru’, cu sonoru’, dar mai ales cu aparatul foto, cu care a surprins sute de mii de momente, cu un ochi de artist.

Raluca “Primejdia”, care rezolva instant orice problema, care are solutii sclipitoare si o disponibilitate uriasa, pentru care nicio provocare nu e de speriat si care a descoperit fata care a scris pe perete numele unui baiat de care ii placea. A urmat un proces scurt si cu sentinta amanata. Fata a sters peretele, povestea a devenit legenda. Si Leo a adus lavabila.

Madalina, buna ca painea calda, care a venit in echipa minionilor dupa cativa ani in banca participantilor. A venit si cu chitara!

Iustin,  pe care toti copiii il iubesc, cu disponibilitatea lui uriasa de a le asculta problemele, chiar daca nu au vreo legatura cu tabara. Si anul viitor vor tot in echipa lui Iustin!

Si Alexandra. “Capul limpede”, care stie tot ce e de stiut si rezolva orice problema inainte de a se termina de enuntat. Daca e panica, chemati-o pe Alexandra. Respect!

Ziua in care o aplaudam pe Simona, zana care are un plasture pentru orice buba, care doarme, in fiecare seara, cu cate un copil care somatizeaza emotiile si vine la cabinet la 2 noaptea, ca il doare burta. Definitia mea pentru un medic cu vocatie si pentru vocatia de mama.

Ziua cand ii aplaudam pe Bogdan (“regele Leu”), pe Alex (“salvatorul” streamingului”) si pe ceilalti baieti din echipa tehnica. Pentru ca fac posibila magia.

Ziua cand eu primesc energie palpabila din imbratisari (ma rog, anul acesta va trebui sa gasim o alta cale de a transmite energia….) si simt ca a meritat fiecare secunda de efort, pentru ca am pus ceva frumos in fiecare copil cu care am lucrat. Am construit punti intre suflete si am daruit experienta artistica.

 

Brenda